Slepované cukroví třech chutí 

08.12.2019

Porce: 3 plechy
Doba přípravy: 1 h + 4 hodiny tuhnutí 

Na těsto: 

  • 200 g veganského margarínu 
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 4 lžíce javorového sirupu 
  • 1 lněné vajíčko (1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)

Na promazání: 

  • rybízový džem 
  • mangový džem 
  • vegan nutella/ čokoládovo - oříšková pomazánka

Na posypání/ namáčení: 

  • 100 g rozpuštěné čokolády
  • mletý kokos 
  • goji 

Postup přípravy: 

  • Z ingrediencí vypracujeme hutné tahavé těsto, jehož konzistenci regulujeme přidáním mouky nebo trošky vody. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho alespoň 4 hodiny odležet v lednici. 
  • Vychlazené těsto rozválíme na 3-4 mm tenký plát, ze kterého vykrajujeme oblíbené tvary. 
  • Těsto pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8-9 minut. Nesmí příliš zhnědnout. 
  • Vychladlé cukroví spojíme 3 druhy džemů a necháme ztuhnout. Měsíčky jsem plnila mangovou marmeládou, srdíčka rybízovým džemem a stromečky čokoládovo - oříškovou pomazánkou. 
  • Ztuhlé cukroví máčíme do rozpuštěné čokolády a sypeme kokosem nebo goji. 
  • Skladujeme v chladném místě v papírové krabici. 

Pokud hledáte příjemné zpestření tradičních vánočních mlsů, tato zdravější obdoba lineckého slepovaného cukroví vás určitě nadchne. Moje domácnost byla nadšená variantou s mangovým džemem, který běžně kupuji ZDE. Ačkoliv jsem fanynkou spíše super sladkých vanilkových rohlíčků a včelích úlů, toto cukroví se zařadilo na seznam mých oblíbenců, i když není tak sladké.