Sojové kostky na jablkovo-hořčičné omáčce 

10.08.2019

Porce: 2
Doba přípravy: 40 min

Suroviny

  • 1/2 balíčku sojových kostek (50 g)
  • 1 střední cibule
  • 1 velké jablko (2 malá)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky kari koření
  • sůl, pepř a cukr na dochucení

Tipy na přílohy: 

  • bulgur
  • rýže
  • kuskus 
  • pohanka

Postup přípravy: 

  1. Na 3 lžicích vody si "osmažíme" cibulku, dokud nezesklovatí. Poté přidáme na kostičky nakrájené jablko a přiléváme vodu, aby se směs nepřichytávala. 
  2. Směs podlijeme hrnkem vody a přidáme sojovou omáčku, hořčici, koření a sůl, pepř a cukr na dochucení 
  3. Necháme vařit asi 25 min. Přiléváme vodu dle potřeby.
  4. Mezitím si ve vedlejším hrnci ve vodě uvaříme sojové kostky do změknutí. Poté je necháme okapat a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. 
  5. Sojové kostky vsypeme do uvařené směsi a necháme asi 5 min společně bublat. 
  6. Servírujeme s doporučenou přílohou a čerstvou petržilkou. 

Kdo by věřil tomu, že jablíčka nejsou jen součástí sladkých pokrmů? Tahle ozvláštněná indická směs je v mé kuchyni oblíbená pecka, která nechybí na stole, když dojdou nápady na chutné a rychlé večeře. Navíc je celé jídlo velmi levné a dostupné. Nejen to! Ke všemu je tato kari směs výborným antioxidantem díky orientálnímu koření a jablkům.