Super lehký ořechový dort 

22.02.2020

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 1 h + tuhnutí přes noc

Na 4 korpusy:

  • 2 hrnky mletých lískových ořechů 
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 hrnku aquafaby (nálev z cizrny) 
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 a 1/2 hrnku cukru (erythritol) 

Na krém: 

  • 2 tofu natural (cca 400 g) 
  • 1 plechovka kokosového mléka (pouze tuhá část) 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • šťáva z 1/2 citronu 
  • 1/3 hrnku rostlinného mléka

Na zdobení: 

  • jahody, namleté sušenky (Zuzanky, Martinky), jahodová marmeláda 

Postup přípravy: 

  1. Těsto na korpus budeme dělat ve 2 dávkách - recept tedy rozdělíme na polovinu. 
  2. 1 hrnek mletých ořechů opražíme na pánvi (aby se rozvoněly a zezlátly) a vychladlou drť smícháme s 3/4 hrnku mouky, 3/4 hrnku cukru, 1 lžičkou kypřícího prášku a 1/4 lžičky jedlé sody. 
  3. Ve vedlejší míse vyšleháme vychlazený nálev z cizrny (3/4 hrnku). Šleháme cca 3 min, poté přidáme trochu oleje, aby pěna hezky ztuhla a dále šleháme 1 min. 
  4. Sypkou směs jemně zapracujeme do vyšlehaného "sněhu" a těsto přelijeme do vymazané dortové formy (8 palců). Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 min. 
  5. Postup zopakujeme i s druhou polovinou receptu. Korpusy necháme úplně vychladnout a oba překrojíme na polovinu. Vzniknou nám krásné 4 vrstvy. 
  6. Mezitím ve výkonném mixéru rozmixujeme tofu (které jsme vymačkali), kokosový krém a asi 1/3 hrnku rostlinného mléka. Vznikne nám hladký krém, který osladíme sirupem a cukrem a okyselíme citronovou šťávou. Poté ho necháme odležet v mrazáku cca 30 min. 
  7. Při skládání pater dortu vždy korpus pomažeme jahodovou marmeládou, natřeme krémem a navrch položíme další vrstvu korpusu. Takto opakujeme, dokud nejsou na sobě naskládána všechna patra. 
  8. Celý dort poté potřeme krémem a posypeme mletými sušenkami. Můžete přidat i čerstvé ovoce. 

Tentokrát jsem se pustila do krapet náročnějšího receptu na ořechový dort. Pokud milujete vůni vanilkových rohlíčků čerstvě vytažených z trouby, budou se vám už při pečení sbíhat sliny. Tento narozeninový dortík rozhodně stojí za to vyzkoušet. Je vláčný, nadýchaný a lehký. Výsledek za tu námahu skutečně stojí!