Švestkový koláč s drobenkou 

08.09.2019

Ačkoliv jsme tu už před časem měli recept na naprosto famózní drobenkovou buchtu, můj přerod na veganství spustil fázi přepisování starých klasik na veganské varianty. A jelikož pečených dobrot není nikdy dost, oblíbený ovocný koláč nesmí na mém seznamu chybět. 

Porce: 1 velký plech
Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na těsto

  • 250 g nastrouhané vymačkané cukety
  • 250 g nastrouhaných vymačkaných jablek
  • 375 g polohrubé mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 ml oleje
  • 170 ml rostlinného mléka
  • ovoce (u mě švestky)

Suroviny na drobenku

  • 6 lžic ovesných vloček
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce strouhaného kokosu

Postup přípravy: 

  1. Stranou vytvoříme drobenku, kterou můžeme vyžmolit rukama nebo lžící. 
  2. V míse si smícháme nastrouhanou cuketu a jablka, které jsme zbavili přebytečné vody. Přidáme olej, rostlinné mléko a cukr a řádně promícháme.
  3. Ve vedlejší míse přesejeme přes síto sypké ingredience. Následně obě směsi vymícháme v hladké hutnější těsto. 
  4. Těsto nalijeme na větší plech vyložený pečicím papírem, poklademe zvoleným ovocem a zasypeme kokosovou drobenkou. 
  5. Koláč pečeme cca 30 min na 200 °C. 

Období švestek už nám sice uteklo mezi prsty, co se týče cuket a jablek, jejich sezóna je ale v plném proudu. Jelikož je tento recept tak variabilní a snese snad všechny druhy ovoce, na které jen můžete pomyslet, není nic jednoduššího, než nahradit švestky za jakoukoliv kyselejší alternativu, která se na koláč hodí. Já využila starých mrazákových zásob a moji strávníci si tuto zdravou veganskou buchtu nemůžou vynachválit.