Tagliatelle s rajčatovou omáčkou a "masovými" koulemi 

09.11.2019

Porce: 3
Doba přípravy: 45 min 

Na "masové" koule: 

  • 1 balení veganského mletého z Lidlu 
  • 1 střední cibule
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4 lžičky soli 
  • špetka pepře
  • 1/2 lžičky provensálského koření

Na omáčku: 

  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 100 ml vody
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sladké papriky 
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička soli 
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 střední cibule
  • 4 stroužky česneku 
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/2 lžičky bazalky

+ sušené semolinové tagliatelle

Postup přípravy: 

  1. Na lžíci oleje necháme zkaramelizovat jemně nakrájenou cibuli. Poté ji zapracujeme do mletého masa, které dochutíme a prohněteme s kukuřičným škrobem. Navlhčenýma rukama formujeme z připravené směsi menší koule - mělo by nám vzniknout 12 kousků. Koule pečeme cca 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. V polovině pečení koule obrátíme, aby se nepřichytily. 
  2. Do hlubší pánve s rozehřátým olejem přidáme jemně nakrájenou cibulku a česnek. Společně restujeme cca 5 minut. Poté přidáme bobkový list, dva druhy mleté papriky, pepř a sůl. Necháme rozvonět a základ zalijeme plechovkou rajčat. 
  3. Do omáčky dáme sušené bylinky a zředíme ji vodou. Poté necháme směs vařit asi 10 - 15 minut. 
  4. Z omáčky vyjmeme bobkový list a rozmixujeme ji do hladka ponorným mixérem. Pokud je příliš řídká, zahustíme ji jíškou, v opačném případě přidáme trochu vody. Dochutíme dle vlastních představ. 
  5. Do připravené omáčky opatrně vmícháme hotové masové koule.
  6. Servírujeme s těstovinami italského typu uvařenými "al dente". 

Kdo si z dětství nepamatuje těstoviny s rajčatovou omáčku (nebo špagety s kečupem), jako by nežil. Tahle luxusní italská varianta, u které se asi praví Italové musí křižovat, je takzvaným komfortním jídlem, které si dopřeji vždy, když chci uspokojit svoje chutě na těstoviny s lahodnými krémovými omáčkami. 

Tohle veganské mleté mým strávníkům doslova učarovalo. Abych byla úplně upřímná, realistická konzistence téhle šílenosti mě natolik překvapila, až jsem se musela ve složení přesvědčit, že se skutečně nejedná o maso. Směs už je ochucená, tudíž není potřeba ji tolik kořenit. Pokud jste vegani či vegetariáni, kterým maso chybí a vzpomínají na něj se slzami v očích, toto je přesně recept pro vás! Já zůstanu raději dál od veganských náhražek.