Tofu špízy se sladkokyselou omáčkou 

12.01.2020

Porce: 4 špízy
Doba přípravy: 30 min + 15 min marinování 

Špíz

  • 1 bloček tofu (180 g) 
  • 1 paprika
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli 

Marináda

  • 3 lžíce tamari 
  • 1 lžička medu 
  • 1/2 lžičky sušené cibule
  • 1/2 lžičky sušeného česneku 
  • 1 lžička oleje

Omáčka

  • 1/2 hrnku šťávy z ananasu
  • 3 lžíce vody 
  • 2 - 3 kolečka ananasu nakrájená na kostky
  • 2 lžičky solamylu 
  • 2 lžičky tamari 

Postup přípravy: 

  1. Připravíme si marinádu, do které následně vložíme na větší kostky nakrájené tofu a necháme ho odležet ponořené do nálevu cca 15 minut. 
  2. Papriku a cibuli nakrájíme na větší kusy, které napichujeme na špíz střídavě s připraveným tofu. Špízy poklademe do pekáčku, potřeme je olejem a polijeme zbytkem marinády.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut. 
  4. V půlce pečení podlijeme špízy sladkokyselou omáčkou z ananasu a tamari. Hlídáme, aby nebyla konzistence během redukování příliš hustá. V případě potřeby zředíme vodou. 
  5. Špízy servírujeme s omáčkou a oblíbenou přílohou. 

Ať už toto komfortní jídlo nazýváte jakkoliv, u nás je jasnou volbou, když mlékožraví spolustrávníci přežvykují o nedělním obědě smažák s hranolky. Milovníci sladkokyselých kombinací si rozhodně přijdou na své, ale osobně myslím, že nadchne i ty, kteří ještě podobnou harmonii chutí nevyzkoušeli.