Tradiční apple pie 

20.11.2019

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 2 h 

Těsto: 

  • 375 g hladké mouky (+ mouka na poprášení) 
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce studené vody
  • 225 g (1 hrnek) vychlazeného veganského margarínu

Náplň: 

  • 1 kg jablek
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu 
  • 1/2 citronu (vymačkat šťávu) 

Postup přípravy: 

  1. Mouku smícháme s cukrem a solí a ručně do ní zapracujeme veganský margarín, po lžicích přidáváme vodu, dokud nám nevznikne tuhé těsto. To poté rozdělíme na 2 poloviny, které zabalíme do fólie a necháme je minimálně hodinu chladit v lednici. 
  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Ty smícháme se zbylými ingrediencemi. 
  3. Ztuhlá těsta si vyválíme na tenké pláty. Jeden vměstnáme do tukem vymazané formy na koláč (průměr 28 cm) a propícháme dno vidličkou. Těsto necháme zasahovat i přes okraje formy, pouze ho zastřihneme, aby nevylézalo ven. Koláč naplníme jablečnou směsí. 
  4. Druhý plát rozkrájíme na středně tlusté proužky, které poklademe na jablečnou náplň do tvaru mřížky. Znovu zastřihneme převislé okraje a po obvodu je prsty spojíme se spodním plátem. 
  5. Koláč můžeme pomazat trochou rostlinného mléka a posypat cukrem. 
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 - 60 minut. Pokud koláč při pečení příliš hnědne, přikryjeme ho 15 minut před vytažením z trouby alobalem. 

Při sepisování tohoto receptu mi úplně došla slova, jak jsem si při prohlížení fotek finálního výtvoru začala slintat na klávesnici. Nejen, že vypadá fantasticky, je i chuťově dokonalý. Kombinace jablek a skořice rozhodně není nuda, tradiční americký apple pie to potvrzuje. Zveganizovanou verzi od původní nerozeznáte, ani kdybyste byli Martha Stewart. 

Jen vás musím varovat, pokud ho chcete péct předem a uchovat ho třeba v lednici. Pravděpodobně bude hned sněden a do druhého dne nemá šanci vydržet. Navíc je nejlepší ještě teplý s kopečkem vanilkové veganské zmrzliny.