Tradiční macesové knedlíčky

25.06.2020

Porce: 12 knedlíčků 
Doba přípravy: 1 h 30 min 

Suroviny: 

  • 1/4 hrnku bramborového škrobu
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce oleje
  • 3/4 hrnku sodovky
  • 1 hrnek mletého macesu 
  • 1/2 lžičky koření na kuře
  • 1 lžička soli 
  • 1/2 kypřicího prášku 
  • snítka pažitky nebo kopru 

Postup přípravy: 

  1. Škrob smícháme se 3 lžícemi vody a necháme ho odležet cca 10 min. 
  2. Poté smícháme veškeré ingredience a směs na knedlíčky necháme odležet v lednici alespoň 1 h. Nesmíme spěchat, jinak by knedlíčky nedržely pohromadě. 
  3. Ze směsi tvarujeme menší knedlíčky a necháme je vařit cca 20 minut v zeleninovém vývaru (nejlépe v již připravené zeleninové polévce). 
  4. Hned servírujeme. Pokud hodláte polévku skladovat v lednici, knedlíčky vyndejte do oddělené misky, aby se nerozmočily. 

Maces je tradiční surovina židovské kuchyně, která se podává nejčastěji na svátek Pesach. Jelikož se ale tyto knedlíčky servírují se slepičím vývarem a jejich příprava zahrnuje mnoho živočišných surovin, museli jsme recept zveganizovat. Byli jsme ale naprosto nadšení z výsledku. Knedlíčky jsou lehké, měkké a velmi chutné a ve spojení se silným zeleninovým vývarem jsou fantastickým ozvláštněním jinak nudné polévky.