Tradiční perníčky

02.12.2019

Porce: 3 velké plechy
Doba přípravy: 30 min + odležení těsta přes noc

Suroviny: 

  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku veganského margarínu
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1/4 hrnku melasy
  • 1/4 hrnku rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na zdobení tenkými liniemi: 

  • 2 a 1/4 hrnku cukru moučka
  • 3 lžíce teplé vody

Na zdobení celé plochy: 

  • 2 a 1/4 hrnku cukru moučka
  • 5 - 6 lžic teplé vody
  • potravinářské barvivo 

Postup přípravy: 

  1. Veškeré sypké ingredience přesejeme přes síto. 
  2. Cukr vyšleháme s margarínem v nadýchanou pěnu, do které zašleháme melasu, mléko a vanilkový extrakt. 
  3. Směsi spolu propracujeme rukama v hutné hladké těsto, které obalíme potravinářskou fólií a necháme ho vychladit nejlépe přes noc v lednici. 
  4. Uleželé těsto vyválíme na 3 - 4 mm tenký plát, ze kterého vykrajujeme perníčky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. 
  5. Pečeme je cca  7 - 10 min v troubě předehřáté na 170 °C.
  6. Perníčky zdobíme polevou, kterou plníme do cukrářského sáčku. Nebo zvolíme tekutější glazuru, do které je pouze namáčíme. 

Neznám hezčí vůni než kombinaci skořice, hřebíčku a zázvoru. Jestli jsou pro mě Vánoce něčím skutečně krásné, tak je to právě toto aroma linoucí se z každého rohu domu, bez toho si vánoční svátky ani nedovedu představit. Tradiční perníčky, které znaly už naše prababičky, jsem tentokrát vzala do vlastních rukou a udělala z nich naprosto dokonalé veganské cukroví, po kterém se hned po vytažení z trouby zapráší, že nebude ani nutné komplikované zdobení.