Tradiční velikonoční mazanec #vegetarian

06.05.2019

Porce: 1 velký mazanec
Doba přípravy: cca 2 hodiny

Suroviny: 

  • 600 g celozrnné mouky
  • 150 g másla (nebo řepkového oleje) 
  • 150 g moučkového cukru nebo alternativního sladidla
  • 40 g droždí
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 100 g rozinek
  • 2 panáky rumu (na namočení rozinek) 
  • 1/2 lžičky soli
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • mandlové lupínky na posypání

Postup přípravy: 

  1. Rozinky se namočíme na několik hodin do rumu
  2. Mouku přesejeme do velké mísy, přidáme sůl, citronovou kůru a prosáté sladidlo. 
  3. Do druhé mísy připravíme kvásek. Ve 3 lžicích teplého mléka rozpustíme 1 lžičku cukru, přidáme droždí a promícháme. Necháme vzejít na teplém místě. Měl by být hotový za 10-15 min.
  4. Do misky s moukou přidáme kvásek, změklé máslo nebo olej, žloutky, rozinky i s rumem a zbylé mléko.
  5. Vypracujeme lepivé těsto, které poctivě prohněteme rukama nebo necháme v hnětači. 
  6. Těsto necháme na teplém místě asi 45 min kynout. 
  7. Až těsto pořádně vykyne, propracujeme ho rukama a vytvoříme 1 velký kulatý mazanec, který položíme na plech s pečícím papírem, kde ho necháme v teple ještě dalších 30 min kynout. 
  8. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Uprostřed vytvoříme křížek, který ale neděláme příliš hluboký. Ze zkušenosti se mi mazanec vždy roztrhne, ani křížek nepomůže, takže už ho nedělám. 
  9. Pečeme na 150°C při funkci horkovzduch asi 40 min. Těsto kontrolujeme špejlí, aby se nelepilo. 
  10. Servírujeme vychladlý, potřený máslem.

Tradiční mazanec neodmyslitelně patří k atmosféře Velikonoc. Nezaměnitelná chuť vláčného těsta s chutí rozinek a vůní citronové kůry je nepřekonatelným prožitkem pro každého koledníka. Tento recept je stylizovaný tak, aby chuťově neopomenul žádný aspekt tradiční pochutiny, ale zároveň nám ve svátečním čase nepomohl k přibírání na váze. Sladší chuť rostlinného mléka a hrubost celozrnné mouky krásně dopomůže k výsledku, který není k rozeznání od receptu našich babiček.