"Tvarohové" knedlíky

20.04.2020

Porce: 20 knedlíků 
Doba přípravy: 45 min 

Suroviny

  • 180 g tofu (bílé Lunter) 
  • 180 g hrubé mouky
  • 1 přezrálý banán 
  • 2 lžíce javorového/agáve sirupu 
  • trochu mléka 
  • 1 vanilkový cukr 
  • čerstvé nebo mražené ovoce do náplně

Postup přípravy: 

  1. Z tofu vymačkáme přebytečnou vodu a rozmixujeme ho společně s banánem, sirupem a vanilkovým cukrem. Kdyby byla směs příliš hustá a nešla rozmixovat, přidáme malé množství mléka. 
  2. Hotový "tvaroh" smícháme s moukou a propracujeme rukama. 
  3. Z těsta tvoříme malé kuličky, které poté vytvarujeme do tvaru placiček a obalujeme jimi zvolené ovoce (já použila jahody). Kdyby bylo těsto příliš lepkavé, plochu si pomoučete trochou hrubé mouky. 
  4. Hotové knedlíčky vkládáme do lehce osolené vroucí vody. Počkáme, než vyplavou a poté je vaříme cca 5 min. Kontrolujeme, jestli se nelepí ke dnu. 
  5. Servírujeme pocukrované a polité rozpuštěným rostlinným máslem. 

Kdo by si nepamatoval na líbeznou vůni tvarohovým knedlíčků od babičky? Pokud přecházíte na veganství, nemusíte se bát, že by vám byla tato dobrota zapovězena. Lze ji totiž připravit z levných surovin za pár korun, a navíc stejně chutně. Fantazii se zde meze nekladou - použijte jakýkoliv druh ovoce nebo sladidla, který vám chutná. Já použila do těsta datlový sirup a mé knedlíčky vypadají oproti klasickým lehce opáleněji. Jahodové, borůvkové či meruňkové,... všechny jsou úžasné a čekají na to, až je vyzkoušíte.