Ukrajinské vareniky

27.04.2022

Porce: 40-60 kusů 
Doba přípravy: 1 h 

Těsto: 

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml horké vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje

Náplň

  • 2 uvařené nastrouhané brambory
  • 2 bločky uzeného tofu
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 2 nadrobno nakrájené cibule
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí (nemusí být)
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

  1. Vypracujeme si těsto, které hněteme asi 5 min a poté ho necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Následně ho rozválíme na 2 mm tenkou placku a vykrajujeme kolečka skleničkou nebo speciálním kráječem na taštičky.
  2. Připravíme si směs s tofu - osmažíme nakrájenou cibuli a smícháme ji s rozdrobeným tofu, ochucovadly a drobně nakrájenou jarní cibulkou. Hotová kolečka plníme směsí a v tvořítku na pirohy je řádně stlačujeme, aby nám náplň nikudy nevytekla. Tak nám vzniknou dokonalé vareniky.
  3. Dáme je do vroucí vody a po jejich vyplavání je necháme vařit ještě 8 min. Poté je hned vyndáváme a necháváme okapat.
  4. Můžeme je dle chuti ještě osmažit na másle z obou stran. Servírujeme se smaženou cibulkou a zakysanou smetanou.

Vareniky, pirohy, gyoza, ravioli,... ať už je pojmenujeme jakkoliv, plněné taštičky jsou bezpochyby oblíbeným jídlem po celém světě. Tyto tradiční ukrajinské vareniky jsem zkoušela poprvé, ale byla to láska na první pohled. I přes náročnější přípravu stojí za to recept vyzkoušet. Takže hurá do práce!