Vanilkové rohlíčky

08.12.2019

Porce: 2 plechy
Doba přípravy: 40 min + odležení přes noc

Na rohlíčky: 

  • 280 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g jemně mletých lískových ořechů 
  • 200 g veganského margarínu 

Na obalování: 

  • 150 g moučkového cukru
  • 2 jemně mleté vanilkové cukry

Postup přípravy: 

  1. Z ingrediencí vypracujeme rukama hladké nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho ideálně přes noc odležet v lednici. 
  2. Rozmixujeme si v mixéru moučkový cukr s vanilkovými cukry, aby nám vznikla jemná moučka. 
  3. Z vychladlého těsta tvarujeme menší kuličky, které rukama rozválíme do úzkého válečku. Ten poté zatočíme do tvaru rohlíčku.
  4. Takto vytvarované těsto pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut. 
  5. Upečené rohlíčky ještě teplé obalujeme v cukrové moučce. 

Musím se přiznat, že vanilkové rohlíčky jsou pro mě naprostá srdcovka, bez které se žádné Vánoce u nás doma neobejdou. Tato varianta s mletými lískovými oříšky je asi moje nejoblíbenější. Chuť vanilkových rohlíčků mě vždycky vrátí do dětských let strávených u babičky a jejích kulinářských zázraků. Věřte, že po ochutnání této verze už nebudete chtít péct nic jiného.