Vánočka 

25.12.2019

Porce: 1 velká vánočka
Doba přípravy: 4 h 30 min

Suroviny na kvásek: 

  • 30 g čerstvého droždí 
  • 25 ml mléka 
  • 3 lžíce mouky z původního množství 
  • 1 lžíce cukru

Suroviny na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krystal 
  • 125 ml sojového mléka
  • 100 g veganského margarínu 
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu 
  • 1 a 1/2 hrsti rozinek
  • rum na namáčení
  • plátky mandlí

Postup přípravy: 

  1. Rozinky si dopředu namočíme v rumu. 
  2. Droždí si rozpustíme v mléce a smícháme ho s cukrem a moukou. Zakryjeme nádobu utěrkou a na teplém místě necháme kvásek vzejít. 
  3. Mezitím si připravíme veškeré sypké ingredience na těsto (mouku, cukry a citronovou kůru) a dobře je promícháme. 
  4. V mléce rozpustíme margarín a necháme ho zchladnout na teplotu lidského těla. 
  5. Poté co kvásek vzejde, ho vmícháváme postupně do sypké směsi společně s mlékem, ve kterém jsme si rozpustili máslo. Do vzniklého těsta přidáme okapané rozinky (můžeme také přidat lžíci rumu). 
  6. Rukama řádně prohněteme (alespoň 5 minut), vytvoříme bochánek a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout. 
  7. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 částí (mně vyšly cca po 110 g), které rozválíme na dlouhé hady. 
  8. Postup pletení vánočky najdete ZDE nebo ZDE
  9. Hotovou vánočku potřeme mlékem (můžete v něm rozpustit trochu cukru a másla), posypeme ji mandlemi a necháme ji ještě cca 30 min až 1 h kynout. Nezapomeneme do ní zapíchnout špejle, aby konstrukce v troubě nezkolabovala. 
  10. Těsto pečeme nejprve 5 min na 220 °C a poté stáhneme teplotu na 160 °C a dopékáme asi hodinu. Lepivost kontrolujeme špejlí. 

Musím tedy říct, že se ještě teď plácám po zádech za to, jak bravurní výsledek můj první pokud o vánočku měl. Co se týče chuti, je od klasické české vánočky k nerozeznání, dokonce bych řekla, že se i lépe maže. Ačkoliv bylo pro mě pletení naprosto nadlidským úkolem, samotná příprava těsta byla velmi snadná a určitě se do ní příští Vánoce pustím znovu. 

Recept je převzatý od A co teda jíš?, jen jsem trochu pozměnila gramáž některých surovin a vánočku pořádně narvala rozinkami.