Veganský mazanec

01.04.2021

Porce: 2 mazance 
Doba přípravy: 4 h 

Kvásek

  • 1 balíček sušeného droždí 
  • 25 ml teplého sojového mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce polohrubé mouky (z původního množství) 

Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krystal
  • 125 ml sojového mléka
  • 100 g veganského margarínu
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 1 a 1/2 hrsti rozinek
  • rum na namáčení
  • plátky mandlí

Postup přípravy: 

  1. Rozinky si dopředu namočíme v rumu.
  2. Droždí si rozpustíme v mléce a smícháme ho s cukrem a moukou. Zakryjeme nádobu utěrkou a na teplém místě necháme kvásek vzejít.
  3. Mezitím si připravíme veškeré sypké ingredience na těsto (mouku, cukry a citronovou kůru) a dobře je promícháme.
  4. V mléce rozpustíme margarín a necháme ho zchladnout na teplotu lidského těla.
  5. Poté co kvásek vzejde, ho vmícháváme postupně do sypké směsi společně s mlékem, ve kterém jsme si rozpustili máslo. Do vzniklého těsta přidáme okapané rozinky (můžeme také přidat lžíci rumu).
  6. Rukama řádně prohněteme (alespoň 5 minut), vytvoříme bochánek a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout. 
  7. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a vytvoříme 2 menší mazance, které pomažeme mlékem nebo rostlinným máslem a posypeme mandlemi. 
  8. Pečeme nejprve 5 min na 220 °C a poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 40 minut. 

Ačkoliv nám už naši rodiče často připomínali, že nemáme jíst pečivo, když je ještě teplé, obávám se, že v tomto případě nikdo z nás neodolá. Výsledné bochánky jsou uvnitř hedvábné a vláčné a na povrchu krásně křupavé. Dovolím si říct, že tyhle veganské mazance hravě strčí do kapsy tradiční recept.