Velikonoční beránek

12.04.2020

Porce: 1 velký beránek
Doba přípravy: 1 h 20 min

Suroviny: 

  • 100 g cukru 
  • 40 g vanilkového cukru 
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 150 ml kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 3 lžičky nastrouhaného perníku 
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička čerstvé citronové kůry
  • 1 přezrálý banán 
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku 
  • hrstka sušeného ovoce (brusinky, rozinky, třešně) nebo kandované kůry

Postup přípravy: 

  1. Formu na beránka si vymažeme trochou oleje a vysypeme strouhankou. Já používala tradiční hliněnou formu, kterou je třeba vysypat z obou stran. 
  2. V kastrůlku smícháme oba cukry, olej, nastrouhaný perník a mléko a necháme přejít varem. 
  3. Mezitím si připravíme mouku a kypřící prášek do větší misky a smícháme. Banán rozmačkáme vidličkou a společně s převařeným cukrovým rozvarem zapracujeme do sypké směsi. Nakonec přidáme citronovou kůru, ovoce a lžíci octa a těsto promícháme. 
  4. Hotovou směs nalijeme do formy na beránka, kterou přiklopíme druhým dílem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C cca 50 min. 
  5. Po upečení beránka z formy nevytahujeme! Formu zakryjte utěrkou namočenou v ledové vodě a počkejte na vychladnutí beránka. Nikdy ho nestavte ještě teplého - mohla by se mu utrhnout hlavička!

Upéct pěkného pevného beránka je docela alchymie. Můj první pokus s tímto receptem ale dopadl nad očekávání, beránek je sice velmi vláčný a nadýchaný, ale skvěle drží tvar a nerozpadá se. Prostě fantazie.