"Vepřové" s cuketou na kmíně

05.05.2019

Porce: 2 
Doba přípravy: 25 min

Suroviny

  • 1 střední cibule
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1/2 velké cukety
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1/2 pytlíku sojových kostek
  • 1 lžička mouky na zaprášení. 

Postup přípravy: 

  • Na proužky nakrájenou cibuli osmahneme do tmava na oleji.
  • Přidáme cuketu a necháme ji asi 5 minut zesklovatět společně s česnekem. Poté přidáme koření a worcestrovou omáčku.
  • Směs zaprášíme lžičkou mouky.
  • Směs podlijeme vývarem a necháme 10 minut dusit. 
  • Nakonec přidáme uvařené a vymačkané sojové kostky, které jsme vařili v osolené vodě do změknutí.
  • Asi 5 minut ještě necháme vařit a dochutíme dle chuti. 
  • Servírujeme s bramborovým knedlíkem nebo rýží. 

Tento recept je česká klasika, kterou jsem si podle sebe odlehčila a všechny chutě ještě zvýraznila osobitým tymiánem, který směs úžasně ovoní. Od klasické kmínové UHO je tato omáčka mnohem chuťově výraznější a nechybí jí množství zdravých minerálů a vitamínů z cukety. Ačkoliv se od chuti tradiční kmínové omáčky liší, perfektně ji ve vašem jídelníčku nahradí a vy nemusíte mít obavy z rostoucího špíčku.