"Vepřové" s cuketou na kmíně
10.08.2019
Porce: 2
Doba přípravy: 25 min
Suroviny:
- 1 střední cibule
- 1 polévková lžíce oleje
- 1/2 velké cukety
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- 1/2 lžičky tymiánu
- sůl a pepř na dochucení
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1/2 pytlíku sojových kostek
- 1 lžička mouky na zaprášení.
Postup přípravy:
- Na proužky nakrájenou cibuli osmahneme do tmava na oleji.
- Přidáme cuketu a necháme ji asi 5 minut zesklovatět společně s česnekem. Poté přidáme koření a worcestrovou omáčku.
- Směs zaprášíme lžičkou mouky.
- Směs podlijeme vývarem a necháme 10 minut dusit.
- Nakonec přidáme uvařené a vymačkané sojové kostky, které jsme vařili v osolené vodě do změknutí.
- Asi 5 minut ještě necháme vařit a dochutíme dle chuti.
- Servírujeme s bramborovým knedlíkem nebo rýží.

Tento recept je česká klasika, kterou jsem si podle sebe odlehčila a všechny chutě ještě zvýraznila osobitým tymiánem, který směs úžasně ovoní. Od klasické kmínové UHO je tato omáčka mnohem chuťově výraznější a nechybí jí množství zdravých minerálů a vitamínů z cukety. Ačkoliv se od chuti tradiční kmínové omáčky liší, perfektně ji ve vašem jídelníčku nahradí a vy nemusíte mít obavy z rostoucího špíčku.